Warrior Factory | Kettlebell (girja, rusko zvono), nezamenjiv rekvizit svakog funkcionalnog treninga
Rusko zvona (kettlebell) ili girja svima jako dobro poznat rekvizit i gotovo neizostavan deo svakog treninga. Istorija kettlebell-a odjekuje daleko u prošlosti, gde se u Ruskim spisama naziv "GIRJA" pojavljuje još 1704 godine.
Funkcionalni trening, PHM, Rusko zvono, Girja
1571
post-template-default,single,single-post,postid-1571,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kettlebell (girja, rusko zvono), nezamenjiv rekvizit svakog funkcionalnog treninga

Rusko zvona (kettlebell) ili girja svima jako dobro poznat rekvizit i gotovo neizostavan deo svakog treninga. Istorija kettlebell-a odjekuje daleko u prošlosti, gde se u Ruskim spisama naziv “GIRJA” pojavljuje još 1704 godine. Medjutim u tim istim spisama se navodi i to da reč potiče od Persijske reči “GERANI” što znači “težak”.

Priča se nastavlja da je “GIRJA” služuila kao kontra teg nekoj vrsti kantara, seljacima koji su se bavili trgovinom u Rusiji i Nemačkoj. Kasnije, u ranim godinama devetnaestog veka, ruski lekar Vladislav Krayevsky je došao do zaključka da je kettlebell idealan za kondicioniranje. Takođe, Vladislav je bio lekar cara i po prvi put je implementirao kettlebell u obuku carske vojske, kasnije je Girevoy sport postao i Ruski nacionalni sport.

Danas je kettlebell nezamenjiv rekvizit u kondicioniranju rekreativaca, takođe nezamenjiv alat u fizičkoj pripremi boraca i ostalih sportista.
Ono što ovaj rekvizit izdvaja od drugih je njegov oblik i raspodela težine, stoga se može koristiti na raznovrsne načine. Jako je dobar izbor za balističke, eksplozivne, i kompleksne vežbe, koje iziskuju dosta snage, kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti. Jedom rečju, fenomenalan rekvizit za poboljšanje opšte i specifične fizičke forme, naravno ukoliko se koristi pravilno.

Kao što je i navedeno u tekstu, “GIRJA” je jako star rekvizit koji se koristio stotinama godina unazad, u zadnje vreme je postao pravi bum u fitnes salama i centrima. Ono što je loše u celoj globalizaciji kettlebella je to što velika većina trenera, a i rekreativaca, nestručno rukuje ovim sjajnim rekvizitom i stoga automatski postaje nebezbedan i nepoželjan za upotrebu.

U Warrior Factory sali treninzi se sprovode pod palicom sertifikovanog trenera za kettlebell sistem koji je utemeljio američki fitness guru Steve Maxwell. Od juna meseca 2018 će se pored PHM i Combat condtion treninga, u kojima se izučavaju vežbe sa zvonom, sprovoditi i tehnički treninzi kettlebell-a. Ovi treninizi će biti namenjeni svima koji žele da usavrše ili nauče pravilnu tehniku izvođenja osnovnih vežbi kao što su zamasi, nabačaji, izbačaji, ustajanja (TURKISH GET UP), kao i ostalih vežbi sa ruskim zvonom.

No Comments

Post A Comment